Cum sa iti alegi o masina rulata :
PRIMII PASI
"Sfatul meu este, ca dupa ce ati analizat autoturismul din punct de vedere tehnic si financiar, iar acesta corespunde nevoilor si bugetului dvs., ar trebui sa verificati cartea de identitate a acestuia si toate actele care va pot da o imagine asupra istoricului masinii alese, conformitatea datelor inscrise in documente fiind esentiala. In cartea masinii puteti vedea numarul de proprietari anteriori si data de fabricatie a acesteia".
CERTIFICATUL DE INDENTIFICARE
Un alt aspect pe care ar trebui sa-l verificati, este certificatul de identificare eliberat de R.A.R., cu valabilitate de 60 de zile de la data eliberarii, care va garanteaza ca seria inscrisa pe sasiu este aceeasi cu cea inscrisa in cartea de identitate. In certificatul de inmatriculare aveti specificate informatiile privind culoarea, pneurile si reviziile efectuate. Insa, cel mai important aspect pe care ar trebui sa-l vizati, este ca vanzatorul sa fie si proprietarul autovehiculului, altfel riscati ca situatia sa devina confuza. Primul pas in procesul de cumparare este, evident, contractul de vanzare-cumparare, urmand ca apoi, vanzatorul sa mearga la Administratia Financiara pentru a scoate masina din evidenta fiscala. Mentionam ca certificatul de radiere va fi eliberat doar daca au fost onorate toate obligatiile financiare catre stat. Dupa aceasta etapa, vanzatorul va preda cumparatorului toate actele, urmand ca acesta sa inscrie masina la Administratia Financiara si va plati impozitul pentru anul in curs, urmand apoi procesul de autentificare la sediul Registrului Auto Roman. In cazul in care masina nu a efectuat Inspectia Tehnica Periodica, se va achita o taxa de 160 RON ce va include si Certificatul de autentificare, valabil pe o perioada de 60 de zile.
ULTIMA ETAPA A PROCESULUI
Se desfasoara la sediul Administratiei Publice, Serviciul Permise si inmatriculari auto, unde cumparatorul va depunde urmatoarele documente:
- cererea scrisa;
- fisa de inmatriculare a vehiculului cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale;
- cartea de identitate a vehiculului (original si copie), documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului (original si copie);
- actul de identitate al solicitantului (original si copie);
- copia documentului de asigurare obligatorie de raspundere civila;
- dovada de plata a taxei de inmatriculare;
- dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare;
- dovada de plata a contravalorii placutelor cu numar de inmatriculare.
Procesul se va considera incheiat doar in momentul in care cumparatorul va ridica certificatul de inmatriculare, cartea de identitate si placutele de inmatriculare, in cazul in care s-a solicitat eliberarea unora noi.
Trecerea Serviciului Permise si inmatriculari auto sub tutela Administratiei Publice precum si noua metodologie de inscriere a unui autoturism au simplificat mult acest proces, dovada...cozile acceptabile din fata ghiseelor Administratiei Publice.
"Facem tot ce putem pentru a oferi un mediu sigur, cu dotari la standarde europene pentru toti cei interesati de tranzactii in domeniul auto-moto, dorindu-ne ca Autovit sa fie cadrul ideal de a pune in legatura vanzatorul cu potentialul cumparator".
Intretinere
ce este important ?
cand detineti o masina trebuie sa va asumati si mentinerea acesteia in stare excelenta de functionare.
Astfel trebuie sa verificati periodic :
Garantia
Termene legale
Conform legilor in vigoare , garantia acordata de noi este de 3 luni pentru manopera si 18 luni pentru piese si accesorii.